W produkcji rolnej jest wiele czynników wpływających na zniżkę plonowania roślin i wzrost kosztów uprawy.
Większość z nich związana jest ze spadkiem jakości gleby.
Do najważniejszych należy zaliczyć:
- spadek zawartości materii organicznej (próchnicy) w glebie,
- zwiększanie zwięzłości i zbrylanie się gleb ciężkich oraz rozpylanie lekkich,
- zmniejszenie retencji wodnej,
- wzrost zakwaszenia,
- ograniczenie dostępności składników pokarmowych,
- spadek aktywności mikrobiologicznej gleby.
Czynniki te powodują:
1. Spowolnienie rozkładu resztek pożniwnych i zaleganie słomy w glebie

Zwiększenie występowania chorób i strat w plonowaniu roślin.

2. Pogorszenie struktury gleby:
- trudności w uprawie
- wzrost kosztów uprawy

- pogorszenie wschodów i rozwoju roślin.


3. Zaburzenie gospodarki wodnej
- zaleganie wody po opadach deszczu

4. Spadek pojemności wodnej:
- niedobór wody w okresach bezdeszczowych,
- zwiększenie strat.

Negatywny wpływ tych czynników szczególnie uwidacznia się w niekorzystnych warunkach pogodowych, oraz pod wpływem błędów agrotechnicznych.
Jedną z głównych przyczyn spadku jakości gleby jest zmniejszająca się od lat zawartości materii organicznej w glebie.

Spadek, który jest wyraźnie obserwowany wynika głównie z intensyfikacji produkcji rolnej i staje się coraz bardziej uciążliwy.
W praktyce rolnej do rozkładu słomy i odbudowy zawartości materii organicznej w glebie przyjęło się stosowanie dodatkowych dawek azotu.
Trzyletnie badania przeprowadzone w Katedrze Chemii Rolnej i Biogeochemii Środowiska UP w Poznaniu wykazują, że zwiększanie dawek nawożenia azotem nie wpływa na wzrost zawartości materii organicznej.

Ubytek materii organicznej spowodowany jest przede wszystkim zachwianiem równowagi życia mikrobiologicznego w glebie. Niedobór odpowiednich mikroorganizmów uniemożliwia przetworzenie resztek pożniwnych w materię organiczną.
|