Wzrost poziomu próchnicy poprawia strukturę i właściwości gleby, ułatwia to wsiąkanie, podsiąkanie i magazynowanie wody.
Zgodnie z danymi prof. J. Hermanna z UTP w Bydgoszczy, wzrost zawartości próchnicy o 1% zatrzymuje dodatkowo od 90 do 150 t/ha wody w glebie.
Badania przeprowadzone w Katedrze Chemii Rolnej – UP w Poznaniu wykazały, że w suchym 2006 r. na plantacji kukurydzy uprawianej bez stosowania UGmax uzyskano plon w wysokości 61 dt/ha, a na polach w drugim roku stosowania UGmax uzyskano plon na poziomie lat poprzednich tj 119 dt/ha. Zastosowanie UGmax spowodowało większe zaopatrzenie roślin w wodę i umożliwiło im przetrwanie trudnego okresu suszy.
Foto. Katedra Chemii Rolnej UP Poznań - Wieszczyczyn 2006

UGmax wpływa na ograniczenie strat i podniesienie opłacalności produkcji rolnej.

W glebie o dobrej strukturze korzenie bez przeszkód wrastają w głębsze warstwy, dodatkowo sięgając po niżej położone zasoby wody i składniki pokarmowe.
|