Struktura gleby
Ukierunkowanie i wzmocnienie procesów przemiany masy organicznej przyczynia się do poprawy struktury gleby i zmniejszenia jej zwięzłości.
Zwięzłość ogólna gleby mierzona (w MPa*)** | ||
warianty | monokultura | zmianowanie |
słoma | 4,43 | 4,36 |
słoma + UGmax | 3,69 | 3,58 |
rozluźnienie | 20,05 % | 21,78 % |
Rozluźnienie gleby powoduje łatwiejszą jej uprawę oraz wpływa na polepszenie warunków rozwoju roślin, poprzez:
– poprawę stosunków wodnopowietrznych,
– poprawę wchłaniania, podsiąkania i magazynowania wody
– łagodzenie skutków suszy i nadmiernych opadów
Poprawa struktury gleby powoduje również:
– zmniejszenie kosztów uprawy,
– szybsze i równomierne wschody roślin,
– łatwiejszy rozwój systemu korzeniowego.
*MPa Mega Pascal – jednostka miary oporu stawianego przez glebę
** Wyniki badań ( Kotwica K., i in., 2011: Wpływ nawożenia azotem i sposobu użyźniania gleby na plonowanie pszenicy ozimej w zależności od przedplonu. Fragm. Agronomica 28(3), 53-62; projekt N N310 083436).