UGmax Użyźniacz Glebowy jest płynnym koncentratem zawierającym zestaw odpowiednio dobranych mikroorganizmów oraz makro i mikroelementów.
Służy do ukierunkowania i przyspieszenia procesów przemiany masy organicznej (słomy zamiast azotu) w materię organiczną oraz poprawy parametrów gleby.
Ograniczone zmianowanie i nadmierna chemizacja upraw, powodują zubożenie ilości i różnorodności życia glebowego co wpływa na spadek aktywności biologicznej gleby i procesów w niej zachodzących. Wywołuje to szereg negatywnych zmian we właściwościach fizykochemicznych gleby. W efekcie spada zawartość materii organicznej, pogorszeniu ulega struktura gleby, dostępność wody i składników pokarmowych oraz narasta występowanie chorób.
UGmax ukierunkowując i wzmacniając procesy rozkładu masy organicznej w glebie przyczynia się do zwiększenia ilości i różnorodności zawartych w niej korzystnych mikroorganizmów.
W badaniach, UGmax zastosowany na rozdrobnioną słomę przed wymieszaniem z glebą spowodował wzrost liczebności (o 58-69 % ) mikroorganizmów w glebie. Oznacza to, że na jednym hektarze pola nastąpił ich przyrost o kilka ton.
Wyniki badań: Kotwica K. i inni (Łączna liczebność mikroorganizmów w glebie ze słomą x 106 )*
Tak silna intensyfikacja życia glebowego wzmacnia procesy przemiany masy organicznej i poprawia najbardziej istotne dla prawidłowego rozwoju roślin parametry gleby, m. in. takie jak:
1. Stan fitosanitarny gleby
UGmax zwiększając ilość mikroorganizmów (bakterii i promieniowców) przy jednoczesnym zmniejszeniu populacji grzybów powoduje poprawę stanu fitosanitarnego gleby, co stwarza duże możliwości na ograniczenie występowania i rozwoju wielu chorób. Wyniki badań: Wzrost fitosanitarności o 69% –> czytaj więcej
2. Zawartość materii organicznej
UGmax intensyfikując rozwój życia glebowego ukierunkowuje i wzmacnia procesy przemiany masy organicznej w próchnicę. Wpływa to na łatwiejszą jej uprawę i poprawę warunków rozwoju roślin. Wyniki badań –> czytaj więcej
3. Struktura gleby
UGmax ukierunkowując i wzmacniając procesy przemiany masy organicznej przyczynia się do poprawy struktury gleby i zmniejszenia jej zwięzłości. Wyniki badań: Rozluźnienie od 20 do 21,78% –> czytaj więcej
4. Retencja wodna
UGmax przyczyniając się do wzrost zawartości materii organicznej gleby zwiększa jej zdolność do wsiąkania, podsiąkania i magazynowania wody. Wyniki badań: Przyrost zapasu wody w 25 cm warstwie gleby zwiększył się o 62,5 t/ha –> czytaj więcej
5. Zawartość i dostępność składników pokarmowych
Usprawnienie, przy pomocy UGmax, procesów przemiany masy organicznej przyczynia się do wzrostu zawartości i dostępności składników pokarmowych w glebie. Zawartość azotu wzrosła o 30,9% jesienią do 82% na wiosnę po uprawie pszenicy bez zastosowania N do rozkładu słomy. Badania wykazały również przyrost innych składników. –> czytaj więcej
6. Stabilizacja odczynu pH gleby
Intensyfikacja procesów zachodzących w glebie, poprzez działanie UGmax, wpływa korzystnie na stabilizację jaj odczynu.
Wyniki badań –> czytaj więcej
Podsumowując:
Poprawa parametrów gleby, na skutek działania UGmax wpływa na polepszenie warunków rozwoju roślin i ich plonowanie poprzez:
– szybsze i równomierne wschody roślin
– zwiększenie krzewienia i ukorzenienia roślin
– zwiększenie ilości brodawek wiążących azot u roślin strączkowych
– udostępnianie składników pokarmowych z form dotychczas niedostępnych,
– zwiększenie efektywności nawożenia
– poprawę kondycji i zdrowotności roślin
– łagodzenie skutków suszy i nadmiernych opadów
– podniesienie jakości i plonowania roślin
Średnie plony roślin uprawnych, lata 2005-2011* | ||||||
warianty | Pszenica ozima | Buraki cukrowe | Rzepak ozimy | Łubin biały | Ziemniaki jadalne | Kukurydza na ziarno |
kontrola | 4,86 | 54,89 | 3,42 | 2,56 | 41,04 | 9,72 |
z UGmax | 5,90 | 65,55 | 4,01 | 3,31 | 53,13 | 10,98 |
* Katedra Chemii Rolnej i Biogeochemii Środowiska UP Poznań
Czytaj więcej: UGmax do rozkładu słomy zamiast azotu
* Wyniki badań ( Kotwica K., i in., 2011: Wpływ nawożenia azotem i sposobu użyźniania gleby na plonowanie pszenicy ozimej w zależności od przedplonu. Fragm. Agronomica 28(3), 53-62; projekt N N310 083436).