UGmax do rozkładu słomy zamiast azotu
UGmax intensyfikując życie glebowe i procesy przemiany masy organicznej wpływa na wzrost plonowania roślin i poprawę parametrów gleby:
wpływ na plonowanie roślin:
Plon ziarna pszenicy ozimej w zależności od sposobu użyźniania gleby, nawożonej 140kg N/ha (średnia z lat 2007-2010)* |
||
Sposób użyźniania gleby | Plon pszenicy t/ha | |
ściernisko | 5,25 | |
słoma + N (30 kg/ha) | 6,00 | |
słoma + UGmax | 6,44 |
wpływ na poprawę parametrów gleby:
Intensywność życia glebowego
UGmax ukierunkowując i wzmacniając procesy rozkładu masy organicznej w glebie przyczynia się do zwiększenia liczebności zawartych w niej mikroorganizmów.
Łączna liczebność mikroorganizmów w glebie ze słomą x 106 * | ||
warianty | monokultura | zmianowanie |
słoma | 106,273 | 115,587 |
słoma + UGmax | 178,660 | 182,660 |
wzrost liczebności | 69 % | 58 % |
Tak duży wzrost ilości mikroorganizmów w glebie oznacza przyrost kilku ton mikroorganizmów na ha, co powoduje wzmocnienie procesów przemiany masy organicznej i poprawę parametrów gleby:
– stanu fitosanitarnego
– zawartości materii organicznej
– struktury
– retencji wodnej
– zawartości i dostępności składników pokarmowych
– stabilizację pH
* Wyniki badań ( Kotwica K., i in., 2011: Wpływ nawożenia azotem i sposobu użyźniania gleby na plonowanie pszenicy ozimej w zależności od przedplonu. Fragm. Agronomica 28(3), 53-62; projekt N N310 083436).
Stan fitosanitarny
Zwiększenie ilości mikroorganizmów (bakterii i promieniowców) przy jednoczesnym zmniejszeniu populacji grzybów powoduje poprawę stanu fitosanitarnego gleby, co stwarza duże możliwości na ograniczenie występowania i rozwoju wielu chorób. *
Wskaźnik fitosanitarny gleby* | ||
słoma | 448 | |
słoma + UGmax | 759 | |
wzrost | 69,42% |
Przyspieszenie rozkładu zainfekowanych części roślin poprawia stan fitosanitarny gleby i ogranicza rozwój oraz występowanie wielu chorób.
* Wyniki badań ( Kotwica K., i in., 2011: Wpływ nawożenia azotem i sposobu użyźniania gleby na plonowanie pszenicy ozimej w zależności od przedplonu. Fragm. Agronomica 28(3), 53-62; projekt N N310 083436).
Zawartość materii organicznej w glebie
UGmax intensyfikując rozwój życia glebowego ukierunkowuje i wzmacnia procesy przemiany masy organicznej w próchnicę.
Zawartość materii organicznej (próchnicy) w glebie (g/kg i w %)* | |||
warianty | 2005 | 2008 | Różnica |
kontrola | 26,59 (2,66 %) |
25,44 (2,54 %) |
1,15 (-0,11 p. proc.) |
z UGmax | 26,61 (2,66 %) |
30,23 (3,02 %) |
3,62 (+0,36 p. proc.) |
Przyrost materii organicznej w glebie wpływa na łatwiejszą jej uprawę i na poprawę warunków rozwoju roślin:
– poprawę struktury gleby
– rozluźnienie gleb zwięzłych,
– poprawę stosunków wodnopowietrznych,
– poprawę wchłaniania, podsiąkania i magazynowania wody
– łagodzenie skutków suszy i nadmiernych opadów
– przeciwdziałaniu wypłukiwania składników pokarmowych,
– zwiększenie efektywności nawożenia
– stabilizację odczynu gleby
*Katedra Gleboznawstwa i Ochrony Gleby UPT w Bydgoszczy 2005-2008
Struktura gleby
Ukierunkowanie i wzmocnienie procesów przemiany masy organicznej przyczynia się do poprawy struktury gleby i zmniejszenia jej zwięzłości.
Zwięzłość ogólna gleby mierzona (w MPa*)** | ||
warianty | monokultura | zmianowanie |
słoma | 4,43 | 4,36 |
słoma + UGmax | 3,69 | 3,58 |
rozluźnienie | 20,05 % | 21,78 % |
Rozluźnienie gleby powoduje łatwiejszą jej uprawę oraz wpływa na polepszenie warunków rozwoju roślin, poprzez:
– poprawę stosunków wodnopowietrznych,
– poprawę wchłaniania, podsiąkania i magazynowania wody
– łagodzenie skutków suszy i nadmiernych opadów
Poprawa struktury gleby powoduje również:
– zmniejszenie kosztów uprawy,
– szybsze i równomierne wschody roślin,
– łatwiejszy rozwój systemu korzeniowego.
*MPa Mega Pascal – jednostka miary oporu stawianego przez glebę
** Wyniki badań ( Kotwica K., i in., 2011: Wpływ nawożenia azotem i sposobu użyźniania gleby na plonowanie pszenicy ozimej w zależności od przedplonu. Fragm. Agronomica 28(3), 53-62; projekt N N310 083436).
Retencja wodna
Wzrost zawartości materii organicznej gleby zwiększa jej zdolność do wsiąkania, podsiąkania i magazynowania wody.
Zapas wody (ERU**) w t/ha w 25 cm warstwie gleby* | |||
Warianty doświadczeń | 2005 r. | 2008 r. | 2005 r. – 2008 r. |
kontrola | 202,5 | 190,0 | -12,5 |
z UGmax | 225,0 | 287,5 | +62,5 |
Poprawa retencji wody w glebie umożliwia roślinom lepszy rozwój:
– szybsze i równomierne wschody
– zwiększenie efektywności nawożenia
– poprawę kondycji i zdrowotności
– łagodzenie skutków suszy i nadmiernych opadów
– podniesienie jakości i plonowania
*Katedry Gleboznawstwa i Ochrony Gleb UPT w Bydgoszczy i UWM w Olsztynie
** ERU – Efektywna Retencja Użyteczna – zapas wody w warstwie uprawnej gleby, bezpośrednio dostępnej dla roślin.
Zawartość i dostępność składników pokarmowych
Usprawnienie, przy pomocy UGmax, procesów przemiany masy organicznej przyczynia się do wzrostu zawartości i dostępności składników pokarmowych w glebie.
Zawartość azotu mineralnego w warstwie ornej gleby, po uprawie pszenicy (ze słomą) (mg/kg). * | |||||
warianty | po pszenicy | po rzepaku | |||
jesień | wiosna | jesień | wiosna | ||
kontrola | 8,18 | 11,2 | 7,65 | 8,96 | |
z UGmax | 10,71 | 20,42 | 10,97 | 14,96 | |
wzrost | 30,92 % | 82,32 % | 43,40 % | 66,96 % |
Badanie wykazuje, że wnoszenie do gleby słomy poprzedzone aplikacją użyźniacza glebowego UGmax zwiększyło zawartość azotu w glebie (pomimo braku aplikacji tego składnika na słomę), w monokulturze – jesienią o 31%, a wiosną o 82% oraz w zmianowaniu – jesienią o 43% i wiosną o 67%.
Podobne badania wykazały, że wzrosty uzyskano także w przypadku innych składników.
Zawartość dostępnych składników pokarmowych w glebie (bez nawożenia PK) po zbiorach ziemniaków** |
|||||
warianty | NH4 | NO3 | P2O5 | K2O | Mg |
kg/ha | mg/100g gleby | ||||
kontrola | 24,26 | 55,10 | 3,62 | 9,16 | 7,66 |
z UGmax | 26,56 | 72,14 | 5,92 | 11,17 | 9,70 |
% przyrost | 9,5 | 31 | 63 | 22 | 26,5 |
Zwiększenie przyswajalności zawartych w glebie składników pokarmowych powoduje lepsze wykarmienie roślin i pozwala na obniżenie nawożenia mineralnego.
* Wyniki badań ( Kotwica K., i in., 2011: Wpływ nawożenia azotem i sposobu użyźniania gleby na plonowanie pszenicy ozimej w zależności od przedplonu. Fragm. Agronomica 28(3), 53-62; projekt N N310 083436).
**Katedra Chemii Rolnej i Biochemii Środowiska Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Odczyn gleby
Intensyfikacja procesów zachodzących w glebie, poprzez działanie UGmax, wpływa korzystnie na stabilizację jaj odczynu.
Odczyn gleby (pH w KCl) * | |||
warianty | 2005 | 2008 | Różnica |
bez Użyźniacza | 5,94 | 5,35 | – 0,59 |
z Użyźniaczem | 6,16 | 6,19 | + 0,03 |
*Katedra Gleboznawstwa i Ochrony Gleby UPT w Bydgoszczy
Poprawa parametrów gleby, na skutek działania UGmax wpływa na polepszenie warunków rozwoju roślin i ich plonowanie poprzez:
– szybsze i równomierne wschody roślin
– zwiększenie krzewienia i ukorzenienia roślin
– zwiększenie ilości brodawek wiążących azot u roślin strączkowych
– udostępnianie składników pokarmowych z form dotychczas niedostępnych,
– zwiększenie efektywności nawożenia
– poprawę kondycji i zdrowotności roślin
– łagodzenie skutków suszy i nadmiernych opadów
– podniesienie jakości i plonowania roślin
Średnie plony roślin uprawnych, lata 2005-2011* | ||||||
warianty | Pszenica ozima | Buraki cukrowe | Rzepak ozimy | Łubin biały | Ziemniaki jadalne | Kukurydza na ziarno |
kontrola | 4,86 | 54,89 | 3,42 | 2,56 | 41,04 | 9,72 |
z UGmax | 5,90 | 65,55 | 4,01 | 3,31 | 53,13 | 10,98 |
* Katedra Chemii Rolnej i Biogeochemii Środowiska UP Poznań