Zawartość i dostępność składników pokarmowych
Usprawnienie, przy pomocy UGmax, procesów przemiany masy organicznej przyczynia się do wzrostu zawartości i dostępności składników pokarmowych w glebie.
Zawartość azotu mineralnego w warstwie ornej gleby, po uprawie pszenicy (ze słomą) (mg/kg). * | |||||
warianty | po pszenicy | po rzepaku | |||
jesień | wiosna | jesień | wiosna | ||
kontrola | 8,18 | 11,2 | 7,65 | 8,96 | |
z UGmax | 10,71 | 20,42 | 10,97 | 14,96 | |
wzrost | 30,92 % | 82,32 % | 43,40 % | 66,96 % |
Badanie wykazuje, że wnoszenie do gleby słomy poprzedzone aplikacją użyźniacza glebowego UGmax zwiększyło zawartość azotu w glebie (pomimo braku aplikacji tego składnika na słomę), w monokulturze – jesienią o 31%, a wiosną o 82% oraz w zmianowaniu – jesienią o 43% i wiosną o 67%.
Podobne badania wykazały, że wzrosty uzyskano także w przypadku innych składników.
Zawartość dostępnych składników pokarmowych w glebie (bez nawożenia PK) po zbiorach ziemniaków** |
|||||
warianty | NH4 | NO3 | P2O5 | K2O | Mg |
kg/ha | mg/100g gleby | ||||
kontrola | 24,26 | 55,10 | 3,62 | 9,16 | 7,66 |
z UGmax | 26,56 | 72,14 | 5,92 | 11,17 | 9,70 |
% przyrost | 9,5 | 31 | 63 | 22 | 26,5 |
Zwiększenie przyswajalności zawartych w glebie składników pokarmowych powoduje lepsze wykarmienie roślin i pozwala na obniżenie nawożenia mineralnego.
* Wyniki badań ( Kotwica K., i in., 2011: Wpływ nawożenia azotem i sposobu użyźniania gleby na plonowanie pszenicy ozimej w zależności od przedplonu. Fragm. Agronomica 28(3), 53-62; projekt N N310 083436).
**Katedra Chemii Rolnej i Biochemii Środowiska Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu